domingo

Tarteletes de Limão / Lemon Meringue Tartelettes


Como já podiam estar à espera, este dia chegaria... a receita da oh-tão-requisitada tarde de limão e merengue! Mas desta vez, e como as miniaturas são engraçadíssimas, ficam em forma de tarteletes. Portanto, sem mais demoras, aqui vai... enjoy! :)

As you could expect, this day would come... the recipe of the oh-so-requested lemon meringue pie! But this time, and because miniatures are the cutest, they were shaped as tartelettes. Therefore, without further ado, here we go... enjoy! :)



Tarte de Limão e Merengue / Lemon Meringue Pie

Massa / Dough
· 200g farinha ... 200g flour
· 1 c. sopa açúcar ... 1 tbsp sugar
· 100g manteiga ... 100g butter
· 1 c. sopa sumo de limão ... 1 tbsp lemon juice
· 1 gema ... 1 egg yolk

Recheio / Filling:
· 2 gemas ... 2 egg yolks
· ½ cháv. açúcar ... ½ cup sugar
· 2dl leite ... 2dl milk
· 1 c. sopa maisena ... 1 tbsp cornstarch
· 1 limão (sumo e raspa) ... 1 lemon (juice and zest)

Merengue / Meringue:
· 3 claras ... 3 egg whites
· 90g açúcar ... 90g sugar
· ½ limão (raspa) ... ½ lemon (zest)



Massa:
Misturar todos os ingredientes (que devem estar frios) com a ponta dos dedos até obter uma mistura arenosa. Moldar em bola e reservar 30 minutos no frigorífico. Estender a massa, forrar uma tarteira (ou formas de tarteletes) e levar a cozer durante 15 minutos a 180º.

Recheio:
Numa pequena panela, misturar todos os ingredientes, sendo que a maisena deve ser previamente diluída num pouco do leite. Levar a lume brando, mexendo sempre. Quando levantar fervura, mexer mais um pouco e retirar do lume. Colocar o recheio na massa já cozida, retornar ao forno e preparar o merengue.

Merengue:
Numa taça de vidro, bater as claras até ficarem espumosas. Juntar o açúcar e a raspa de limão e bater até as claras ficarem em castelo. Dispor o merengue por cima do creme e levar ao forno a 150º até dourar ligeiramente.



Dough:
Combine all the ingredients, that should be cold, with the tips of your fingers or with a pastry blender until it resembles corse crumbs. Shape the dough into a ball and place it in the fridge for about 30 minutes. Roll out the dough and place it in your pie dish or in several tartelette moulds and bake it for about 15 minutes at 350F.

Filling:
Dissolve the cornstarch in a little bit of the measured milk. In a small pan, mix all and ingredients, including the dissolved cornstarch and, in low heat, let it simmer. Once it starts to boil, reduce temperature, continue to mix a while longer and remove from heat. Pour the filling in the half-cooked pie dough and place it again in the oven while preparing the meringue.

Meringue:
In a glass bowl, whisk the egg whites until they are foamy. Add the sugar and the lemon zest e continue to whisk until you have a firm, glossy meringue. Place the meringue above the pie filling and return to the oven, at 300F, until it goldens.


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